2015-08-21–23 Flyg till Przylep i Polen, samt Stölln nära Berlin

2015-08-21–23 Minieskader med SE-XZL samt SE-KDZ till EDCA, EPZP, EDAY, och EDOR:

Sammanfattning:En härlig 3-dagarstur i varmt högtrycksväder med perfekt CAVOK till västra Polen, samt Berlins omgivningar med målet att titta på Il-62 ”DDR-SEG” som sattes ned på 850 m korta gräsfältetet Flugplatz Stölln/Rhinow i en spekakulär manöver, se bilder och youtubeklipp nedan.
Deltagare: Peter Värmfors som flög sin SE-XZL (SportCruiser) tillsammans med Lars Pettersson, samt SE-KDZ som flögs av Per-Åke Persson omväxlande med Anders Trönnberg.

Anders korta reseberättelse med bilder:


Fredag 150821 start: ATSfärdplan avsåg dep kl 10.00LT, men en del dis o moln 800ft och lägre sköt upp starten till 10.25LT. Peter och Lars flög XZL där Peter var pilot på samtliga ben. Anders o Per-Åke flög KDZ varav Anders tog 1:a benet till EDCA Anklamer Flugplatz GmbH Otto Lilienthal www.flugplatz-anklam.de . Där åts baguette, och sedan tog Per-Åke benet till Flygplats EPZP Przylep  en bit ned i västra Polen, se även trevliga hemsidan  http://www.azl.pl  . Gräsfältet här 180 m brett… . Aktiviteter med segelflyg och rikligt hoppare. Gott om vackra AN2-or på fältet. Man pratade dålig engelska, men tankning av DZ med 100 LL var problemfritt. Taxi till närliggande vackra staden Zielona Gora (lär betyda Gröna kullarnas stad). Vårt hotell Qubus, www.qubushotel.com  – (direktlänk här) – var modernt, billigt och låg centralt. Här tog vi landningsölen (bilden ovan) och sedan direkt en mkt god middag. Det moderna hotellet i bild låg helt nära det fantastiska palmhuset. Se bilden med gafflar uppradade på runda bordet till en palm. Sedan gjordes en rundvandring i gamla centrala stadskärnan. Området lär vara Polens vinodlingscentrum, men butikerna var tyvärr stängda fredag kväll till lördag förmiddag (så vi får väl handla detta på systemet…).

Lördag 150822: Anders tar 1:a benet från Przylep till välbekanta och välskötta EDAY Strausberg  öster om Berlin, hemsida http://www.flugplatz-strausberg.de . Här åts Schnitzel Wiener art på restaurang Doppeldecker ute i drygt 30° solsken.

Obs på bilden ovan syns de jättelika gråblå områdena med solpaneler intill en överflugen flygplats, vilket är en vanlig syn i Tyskland numera.
Per-Åke tog sedan benet vidare till EDOR Flugplatz Stölln/Rhinow  väster om Berlin, ”Ältester Flugplatz der Welt (hier flog Otto Lilienthal von 1894-1896)” . Se även http://edor.org/  resp pictaero, www.otto-lilienthal.de .

Här tittade vi på Il-62 ”DDR-SEG” från tidigare östtyska flygbolaget Interflug som 23 October 1989 avsiktligt landades på det 850m korta gräsfältet  i en potentiellt farlig och dammig manöver, se landningen i ett otroligt youtubeklipp här:

Se även  piloten Heinz Dieter Kallbachs egen beskrivning av äventyret i följande klipp >>> . Planet som numera är ett museum med Lilienthal collection har fått smeknamnet ”Lady Agnes” efter Otto Lilienthal’s fru. Bakre halvan av passagrerarutrymmet har numera en populär avdelning för vigslar…
I dagens sista flygning tog Anders benet till Anklam. Landningsöl smakade gott. Var det bara glasen som var litet krokiga?:

Söndag 150823: Efter övernattning på  Hotel Pommernland flög Per-Åke flög benet hem.

Vågar man hoppas få se Per-Åkes film så småningom?

/Anders Tr

Författare: Anderstr

Tidigare arbetat som allmänläkare sedan 1974, numera pensionerad. Flygläkarutbildning 2004, uppgraderad till klass 1 år 2009. Ägt ett flygplan Vans-RV6 år 2007 till 2014. Medlem i Kristianstads flygklubb sedan 2001 där jag innehar styrelseuppdrag.