Om ett sjöflygplan som nödlandade utanför Furuboda 1929

Jag besöker ålafiskare Calle Danielsson på snickarhaken i Åhus. Då jag är privatpilot ville Calle berätta om sitt foto nedan från 1929.

1929 var Calle 5 år och bodde i Åhus-kärr i närheten av Furuboda. Det var sträng vinter och havet fruset långt ut. Ett sjöflygplan tvingades nödlanda på isen ca 1000 m ut från stranden. Det blev endast en mindre skada på ena pontonen. Med hjälp av 2 hästar kunde man bogsera in planet till stranden. En extraponton kunde levereras med tåg till Olseröds station där häst och vagn transporterade den vidare till planet som efter reparation åter kunde lyfta efter 2 veckor. Calle tror planet kom från Karlskrona.

Jag gissar att det rör sig om en Hansa av 32-typ stationerad i Karlskrona. Se bilder och länkar nedan.

/Anders Trönnberg
Privatpilot Åhus
Åhus

(bilderna hämtade från länk 2 resp 3 nedan)

Länkar:

  1. Svensk flygindustri genom tiderna 1, av Nils Kindberg
  2. Svensk flygindustri genom tiderna 2, av Nils Kindberg
  3. Sv flygplanshistorik – 1:a Hansorna 
  4. Karlskorna Stora och lilla flyghangaren

Författare: Anderstr

Tidigare arbetat som allmänläkare sedan 1974, numera pensionerad. Flygläkarutbildning 2004, uppgraderad till klass 1 år 2009. Ägt ett flygplan Vans-RV6 år 2007 till 2014. Medlem i Kristianstads flygklubb sedan 2001 där jag innehar styrelseuppdrag.